Radio Prostor

Léčitel prezidentů: "Klaus i Zeman mi řekli, že jsou mými dlužníky. Pellegrini přípravek dostal jako státní dar"

Doplňky stravy

Daniel Fiala - podnikatel, bojovník s civilizačními chorobami a také šéf společnosti SUPRAMEDEX, která na českém trhu nabízí doplňky stravy, které jsou ve východní medicíně používané jako léčiva. O tom, co ho k tomu vedlo, jaké má zkušenosti s výsledky užívání nebo o tom, jaké to je, dávat hojivé medy bývalým českým prezidentům, mluvil v Prostoru pro dva s Lubošem Procházkou.

Vy se věnujete léčivé síle medů, hub a bylinek a mezi vašimi klienty jsou například bývalí prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus nebo současný slovenský prezident Peter Pellegrini a pak řada řada známých osobností. Je o vás velmi slyšet a chci se vás zeptat: Jste teď více podnikatel, bojovník s civilizačními chorobami, nebo je to všechno v jednom?

Všechno v jednom. Ono to spolu hodně souvisí, ale primárně celá ta myšlenka vznikla proto, abych lidem pomáhal.

A jak celý ten příběh začal?

Opírá se o moji hodně špatnou zkušenost. V roce 2019 mi zemřela sestra na rakovinu, a to velmi ovlivnilo můj život. Do té doby jsem vlastně dělal něco úplně jiného a v životě by mě nenapadlo, že se upnu k alternativní medicíně. Dva roky na to onemocněl rakovinou i můj otec. A právě tyhle okolnosti, které se nám v životě staly, mě přivedly k jednomu Slovákovi, který měl též rakovinu, ale vyléčil se pomocí dřevokazných hub. Já toho člověka poznal jako inženýra, architekta, vzdělaného člověka, který je takový technický typ, a proto mě překvapilo, že se upnul k této alternativě.

Jak se to stalo?

On měl velké zdravotní problémy, se kterými bojoval pět let a v době, kdy už věděl, že mu moderní medicína nedokáže pomoci, tak si začal zjišťovat, jak to dělali naši předci a předci našich předků a tak dále. Tím se vlastně dostal až do čínské medicíny, kde se velmi inspiroval a začal si dělat extrakty dřevokazných hub. To jsou vlastně ty choroše, které určitě znáte jako reishi, čagu, hlívu ústřičnou nebo maitake.

Jsou to ty houby, co roste na stromě a vypadají jako krunýř nebo klobouk?

Přesně, je to hodně tvrdá houba. Když jsem byl malý, tak si pamatuji, že jsem do toho občas i kopl a malém jsem si urazil palec. Každopádně, ten Slovák si začal vyrábět extrakty z těch hub. To není úplně jednoduchá technologie, ale po třech měsících se vyléčil.

Ale to ještě nebylo v medu.

To ještě v medu nebylo. Ty extrakty postupně ztrácely svou účinnost a musely se nějakým způsobem konzervovat.

A kdo přišel s tím nápadem?

Vlastně on. Dnes se ke konzervaci používá hlavně alkohol nebo nějaká éčka, ale on má ještě bratra, a to je včelař. A tak vymysleli, že si to budou dávat do medu – že tím zachovají tu účinnost, tím je med známý. Sám o sobě má med léčivé účinky a nepodléhá expiraci, pokud se nijak nekontaminuje. Vydrží až na věky, a tak tohle spojení perfektně funguje. No, ale tento Slovák, co mi vyprávěl ten příběh, nakonec tragicky zahynul. On byl cyklista a srazilo ho auto. Ale mně v hlavě zůstala ta myšlenka. Konzervování bylinek a dřevokazných hub do medu dělám tak dva roky.

Někdo může říct, že jste léčitel, někdo, že jste šarlatán. Jak byste se tituloval vy? Protože nevyrábíte léky, ale potravinové doplňky.

Tady je to velmi zajímavé, protože já jsem technicky založený, mám vystudovanou technickou školu a když jsem se dozvěděl o účincích dřevokazných hub, tak jsem si udělal výlet do Číny. K Číně mám hodně blízko, od roku 2010 jsem podnikal v oblasti led technologie a létal jsem tam. A protože vycházíme vlastně z čínské medicíny, tak jsem si v Číně našel firmu, která má tradici od roku 1857. Udělal jsem si za nimi výlet a tam jsem vlastně zjistil, že ty extrakty z dřevokazných hub jsou tam klasifikované jako léčivo. U nás je to pouze potravinový doplněk.

Myslíte, že se to změní?

U nás asi nikdy. Je to i směrnice Evropské unie. A vlastně všechny firmy, které dnes prodávají potravinové doplňky, tak jsou limitované – jsou různá povolení a zákazy. A u těch hub je to tedy hodně osekané. V Číně jsou klasifikované jako léčivo a dokonce je hradí i pojišťovny. I ty extrakty, které sem vozím, tam jsou používané jako lék a ta kombinace západní a východní medicíny je tam běžná. Oni dokonce i tu naši západní medicínu nazývají jako alternativní, protože ta východní medicína – vlastně houby a byliny – má tradici čtyři tisíce let, což je o dost déle než tradice moderní medicíny.

Vy jste se tady v Česku musel potkat s pracovníky Státního ústavu pro kontrolu léčiv a tu situaci s nimi řešit.

Když dnes člověk chce prodávat potravinové doplňky, tak v podstatě stačí ohláška na Ministerstvu zemědělství. My jsme šli trochu jinou cestou a chtěli jsme posouzení o shodě od Státního zdravotního ústavu, kde jsme zjistili, že to není tak jednoduché. Jednak to dáváme do medu, což byl problém – med jako konzervant. A druhá věc je, že ty jednotlivé houby nebo ingredience toho samotného produktu, jsou u nás třeba zakázané. Dřív zakázané nebyly – třeba do roku 2018 jedna houba zakázaná nebyla, pak ji EU zakázala. Proč zakázali houbu, která má perfektní přínos pro naše zdraví, tak to si asi budou muset posluchači sami domyslet – proč to dříve šlo a teď to zase nejde.

Jaké je nést zodpovědnost za to, že vaše produkty konzumují lidé včetně nejvyšších českých a slovenských politiků? Usíná se vám s dobrým pocitem?

Na jednu stranu cítím obrovskou radost, že ten výrobek je a že se dostal takhle daleko. Mám samozřejmě radost za každého člověka, ale starat se o nějakou známou osobnost je i větší zodpovědnost v tom smyslu, že kdybych mu třeba nepomohl nebo to někde selhalo, tak z toho může být velmi negativní reklama. Já jsem už od malička perfekcionista, chci pomoci každému a neumím prohrávat. Takže se snažím, aby ten produkt byl dokonalý, proto jezdím do Číny, proto to tam konzultuji s tím výrobcem, proto jsem i šel na ten Státní zdravotní ústav, aby všechno bylo v pořádku. Nechci dovolit, aby ten produkt někde selhal.

Konzumujete vaše produkty jako první?

Je to tak. Ale jak se říká, že “kovářova kobyla chodí bosa”, tak to platí i u nás. My máme vysokou poptávku a já se cítím být zdravý, takže vždycky, když si vezmu nějaký produkt – buď k sobě domů, nebo do práce – a řeknu si, že ho budu sám užívat, tak je mi to potom líto a spíš to někomu dám nebo prodám.

Jací byli Miloš Zeman a Václav Klaus při jednání s vámi?

Musím říct, že jsou velmi příjemní – jak Miloš Zeman, tak Václav Klaus. Konkrétně třeba u Václava Klause mě nadchlo to, že si na mě udělal hodně času, provedl mě svým Institutem a ukázal mi svou sbírku knih a tak dále. Podobné to bylo s Milošem Zemanem, který byl velmi příjemný. Co mi udělalo velkou radost je to, že když jsme se loučili, tak oba dva řekli, že jsou mými dlužníky. A to mě velmi potěšilo.

Pokud se nepletu, tak slovenský prezident Petr Pellegrini nedostal váš doplněk přímo od vás, ale právě od Miloše Zemana, který mu vás doporučil.

To bylo úžasné. Já si pamatuji, že jsem četl ten článek, kde Miloš Zeman předával jako dar od něj a od České republiky naše výrobky – velmi mě potěšilo, že to vlastně i reprezentovalo Českou republiku.

V show Jana Krause, kde jste byl hostem, titulovali jako bojovníka proti civilizačním chorobám. Co všechno podle vás jsou civilizační choroby? Patří mezi ně i rakovina?

Ano. Podle čínské medicíny – a já se s tím ztotožňuji – za sedmdesát procent všech nemocí může náš stres a životní styl. Hodně nemocí způsobují i špatné vztahy – vztahy pracovní, vztahy kamarádské, soukromé vztahy, partnerské vztahy… Tohle právě v Číně hodnotí jako jeden ze spouštěčů jakýchkoliv nemoci. Stres je tichý zabiják. Taky dobře vím, co to je stres a taky ho zažívám. A pak z dvaceti procent je to o tom, co člověk jí a co pije. Jestli piju kvalitní nebo nekvalitní vodu a jídlo je také hodně důležité. A pak z těch deseti procent je to genetika. Ta genetická výbava je ale spíš takový spouštěč geneticky daného problému a to jde oddálit. Dá se ale říct, že každá nemoc je civilizační.

Pokud lidská imunita nedokáže bojovat s tím stresem nebo s dalšími nečekanými nástrahami, tak pak se spouští nemoc, je to tak?

Pokud by měl člověk dobrou imunitu – pozor, ani ne vysokou, ani ne nízkou – na té ideální úrovni, tak by měl být teoreticky zdravý a zemřít na stáří, jak se říká. Ta přirozená imunita je prostě základ. A právě dřevokazné houby mají tu vlastnost, že zvyšují imunitu. My vlastně těmi výrobky nastavujeme imunitu na správnou úroveň, protože ty houby obsahují velké množství beta-glukanů – to je vlastně ta hlavní aktivní látka a dá se říct, že jsou taková potrava pro makrofágy, což jsou zase buňky našeho imunitního systému. Ono se říká, že ty houby stimulují imunitní systém, ale když má zase někdo příliš vysokou imunitu, tak pak vznikají různá autoimunitní onemocnění. Samozřejmě s nízkou vznikají různé nemoci a třeba i nějaká onkologická onemocnění.

Jak vnímáte dobu covidu? Vy jste začal své podnikání až po té hlavní vlně, tedy v roce 2022. Ale jak moc třeba jsou mezi vašimi klienty, ti, kteří prodělali covid a chtějí se s imunitou dostat zpět?

Já si můžu dát už klidně vypracovat nějakou studii, protože máme zhruba 15 000 zákazníků za ty dva roky. A spousta lidí, kteří nám volají, tak byli před covidem úplně zdraví – a k tomu připojuji samozřejmě i stres, protože ta doba byla taková všelijaká a lidé nevěděli, co bude. Spousta lidí měla různá omezení i ve svém podnikání. Další velký problém bylo, že nebyly preventivní prohlídky, a to taky může mít vliv na nárůst nemocí, které se teď ukazují. Ale je zajímavé, že spousta zákazníků, kteří mi volají, tak většina z nich má onkologická onemocnění a to předtím nikdy neměli. Já dokonce našel jednu studii – proto máme vlastně ještě ten jeden produkt z bylin – kde jedna americká firma zjistila, že existují čtyři potraviny na světě, které dokáží odbourat nebezpečný enzym, který obsahovaly vakcíny Pfizer. Jednou z těch potravin je kurkumin, a proto jsme začali dělat ještě jeden produkt, kde je 98 procentní výtažek z kurkumy, dál je tam ještě pelyněk a černý bez. A máme skvělé výsledky.

Celá ta situace okolo covidu dodnes vzbuzuje řadu otázek, třeba jestli byla ta opatření nutná nebo jestli jsme měli jít švédskou cestou… Jaký je váš pohled na věc jako bojovníka s civilizačními chorobami teď v roce 2024?

Já si myslím, že to bylo přehnané. Osobně bych následoval švédský vzor. A doufám, že taková situace už nikdy znovu nenastane. To by už asi zkolaboval celý systém.

Prodělal jste covid?

Prodělal. Mám i jednu zákaznici – ona je tedy velký alternativec – a ačkoliv je to ředitelka velkých nemocnic na Slovensku, tak pomáhala sestrám i pacientům prostřednictvím dřevokazných hub. A říkala, že z jejího pohledu spoustě lidem tehdy pomohla tak, že vůbec přežili. Pomocí těch hub zvyšovala lidem imunitu. A to byli lidé, kteří měli třeba silné zápaly plic a pomohla jim.

Co vzkázat lidem, kteří by například o vás řekli, že jste šarlatán? Je to urážející?

Já už jsem si na to zvykl. Je to takový paradox, protože když se teď ohlédnu zpět do toho roku 2019, kdy mi zemřela sestra, tak ona měla vždycky obrovský strach z lékařů a vždycky, když jí něco bylo, tak mi volala. A když jsme se dozvěděli, že umírá, tak nám tenkrát říkal doktor, že je velká škoda, že se nešla běžně léčit tou moderní medicínou, že se upnula k nějaké alternativní medicíně… My jsme potom u ní doma našli různé léky, homeopatika, byliny… A přitom ten její druh rakoviny je velmi dobře léčitelný. Takže je to takový paradox, že já jsem tenkrát sestru až proklínal, že nešla k tomu lékaři a že nezvolila klasickou léčbu, že zvolila nějakou alternativní… A ono uběhlo pár let a já to dneska nabízím.

Jakému typu léčby byste dnes dal přednost?

Spousta lidí má zažité, že ta alternativní medicína je až druhotná, ale já jsem z vlastních zkušeností zjistil, že i ta východní medicína je dobrá a v mnoha ohledech nenahraditelná – stejně tak jako ta západní medicína je dobrá a v mnoha ohledech nenahraditelná. A podle mě by tyto dva směry měly kooperovat, stejně jako to je v Číně. U nás se to ale neděje. Spousta lidí má zažité, že to, co řekne obvodní lékař, je prostě svaté slovo. A nás mají za šarlatány. Já nikoho nenutím a každý si to může vyzkoušet. Někteří lidé do toho jdou i proto, že jsou zoufalí a už prostě zkoušejí všechno.

Dostal jste se někdy do slovní rozepře, nebo naopak do souznění s nějakým lékařem, který se věnuje onkologii?

Já přímo ne, ale dostávám zpětné vazby od zákazníků, protože teď třeba nedávno byl článek o Báře Matovčíkové, která je mediálně známá a bojuje s rakovinou a nádorovým onemocněním na mozku. A ona by tady vlastně podle lékařských prognóz už dnes neměla být. Minulý rok v létě lékaři řekli, že už jí nedokážou pomoci a že zkusili vlastně všechny způsoby léčby. A ona se dozvěděla o nás, začala užívat ty dřevokazné houby v medu a její stav se začal zlepšovat, ono to na ní bylo i vizuálně vidět. A před pár týdny byla na magnetické rezonanci, kde dělali rentgen mozku a zjistili, že se ty nádory zmenšují. Lékař to měl za malý zázrak a ptal se jí, co vlastně užívá. Odpověděla mu, že užívá tyhle léky z Číny, načež on řekl “no tak snad potravinový doplněk”. Takže si myslím, že nás někteří lékaři úplně rádi nemají. Přitom já nikdy nezpochybňuji západní medicínu. Vždycky říkám, že by tyhle dva systémy spolu měly kooperovat.

Jaká je budoucnost toho všeho, co děláte? Jaké jsou plány? Chystáte třeba nějakou užší spolupráci s čínskými specialisty?

Ta Čína je svět neomezených možností – my používáme kolem deseti druhů hub, čínská medicína jich zná 172. Je to medicína celostní a dokáže přistupovat ke každému problému zvlášť. My dnes řešíme jen imunitu a pár dalších věcí, ale oni umí řešit konkrétní věci. A ta poptávka je tak veliká a ty zpětné vazby, co nám chodí, jsou tak pozitivní, že nás to obrovsky motivuje. Takže určitě nezůstaneme u toho, u čeho jsme teď.

Daniel Fiala a Luboš Procházka
Foto: RADIO PROSTOR