Radio Prostor

Můžou za letošní vedra v Chorvatsku Rusové? Správná slovanská dovolená je s bombami, tanky a elektrárnami

Sedmý díl podcastu Hej Slované!

Prázdniny jsou přesně ve své půli, a tak ještě stojí za to dát několik tipů těm, kteří hledají, kam vyrazit na dovolenou. Dozvíte se, kde v Bosně skočit do řeky, ale vyhnout se přitom lodi, které muzeum v přírodě nevynechat na Slovensku, kam se jet vykoupat v Lužici, abyste se u toho mohli dívat na moderní uhelnou elektrárnu, nebo kde v Polsku vrže pod nohami písek tak, že zníte jako kachna. O tom a mnohém dalším je sedmá epizoda podcastu Hej, Slované, který připravují bratři Lukáš a Jakub Novosadovi pro rozhlasovou stanici Rádio Prostor. Epizodu ale vysílá také Echo24 a EchoPrime jako video na svých poslechových aplikacích včetně YouTube. Najdete nás také na Spotify.

RADIO PROSTOR a Echo24

Hej Slované: (Ne)všední slovanská dovolená

0:00

0:00

Na úvod sourozenci řeší overturismus a pátrají, zda se dotýká také slovanského světa. Jakub připomene výpadek proudu na Balkáně na začátku léta, popíše, proč k němu došlo a jaké podezření se za ním skrývá. Pak se ale utrhne Lukáš a začne jeho dlouhé vyznání Polsku… Zavítáme do Gdaňsku, na Malbork, vyhneme se Sopotům, dojedeme na Baltskou kosu a k hranicím Ruska, stavíme se také v Kolobřehu, řekneme si, jaké je koupání v Baltském moři a pasáž zakončíme exkurzí ve skanzenu Kluki, kde je zachycen život zmizelých Kašubů, kteří dávno odešli do protestantských částí Německa. Nebyl by to Lukáš, aby této slovansko-německé hranice nevyužil ke srovnání s jinou slovansko-německou hranicí v Lužici.

Když se Jakubovi konečně podaří bratra zastavit, připomene, že není skanzen jako skanzen a že na Balkáně vznikl fenomén etnovesnic neboli současných kopií starých domů a vsí. Je to ještě skanzen, nebo není? Co si od této atrakce místní slibují? Pak se plynule vydáme do zapomenuté Bosny: začneme v balkánském Monaku neboli městě Neum, potom Jakub nabídne tipy na na skákání do řeky Neretvy u Mostaru a připomene VlakFest jako variantu, jak se dostat na pěkná místa nejen v Bosně. Na konec této části mladší z bratrů doporučí tipy pro dobrodružnější povahy aneb kam jít v Bosně pěšky po železnici a vyhnout se přitom nevybuchlým minám. Skončíme u Ochridského jezera neboli vnitrozemního moře.

To přiměje Lukáše k výletu do naší nejbližší exotické destinace, totiž do Lužice k tamnímu středoevropskému moři neboli k velkým jezerům nedaleko Chotěbuzi a Zlého Komorowa (Senftenbergu), která vznikají zatápěním někdejších hnědouhelných dolů. Stihneme i Budyšín s Bohatou věží čili nejšikmější evropskou věží na sever od Pisy, s katedrálou svatého Petra, což je největší kostel v Německu sloužící zároveň katolíkům i protestantům, připomínku vynikající místní hořčice, klášter v Pančicích-Kukowě s českým lvem a husitským oknem, Krabatův mlýn v Černém Chlumci či úvahu nad tím, zda by barokní sochy neměly opět být barevné. Odtud se přesuneme na Slovensko do Čičman, což je další skanzen, a potom do dukelského průsmyku do muzea jedné z největších tankových bitev druhé světové války.

Konečně podcast s tipy, jaké jinde takhle pěkně pohromadě nedostanete!

Předchozí epizodu podcastu Hej Slované najdete zde:

Sex na Euru: „Brückner zakázal Čechům klátit manželky Angličanů, Srbové si trtkají manželky navzájem" | Radio Prostor
Sex na Euru: „Brückner zakázal Čechům klátit manželky Angličanů, Srbové si trtkají manželky navzájem" | Radio Prostor
www.radioprostor.cz

Červenec se v Evropě nesl ve znamení dvou fotbalových mistrovství Evropy. O jednom z nich slyšel každý, o tom druhém, kde hrají neúspěšné a vymírající evropské národy, téměř nikdo. Jak si na obou turnajích vedly slovanské týmy? A jaký vliv na náladu ve vrcholovém týmu může mít, když si spoluhráči navzájem souloží s manželkami? Nejen o tom je šestá epizoda podcastu Hej, Slované, který připravují bratři Lukáš a Jakub Novosadovi pro rozhlasovou stanici Radio Prostor. Poprvé ale epizodu vysílá také Echo24 a EchoPrime jako video na svých poslechových aplikacích včetně YouTube.

Hej SLované
Hej Slované · Foto: RADIO PROSTOR