Radio Prostor

Summit Evropské unie: den druhý. Přinášíme informace přímo z místa

Prostor pro Brusel

Lídři členských zemí Evropské unie dnes debatovali o podpoře Ukrajiny, migraci, situaci v Izraeli a ekonomických záležitostech. Přinášíme vám přepis rozhovoru s naším zpravodajem Martinem Šubrtem, který se nachází přímo na místě.

Čím Slovensko podmiňuje finanční podporu Ukrajiny?

Tak třeba zárukami, že evropské peníze, tedy včetně těch slovenských, nebudou zpronevěřené. Slovenský premiér Robert Fico to dnes uvedl na sociální síti Facebook. Podle jeho vyjádření patří Ukrajina mezi nejvíce zkorumpované země světa. Fico ostatně už dřív prohlásil, že je proti jakékoli vojenské pomoci Kyjevu. A v souvislosti s podporou napadené země hovoří o "brutální finanční podpoře Ukrajiny".

Co dalšího Fico uvedl?

Třeba to, že v Bruselu byla ve čtvrtek v noci vážná diskuse o změně rozpočtu EU. Jednou z priorit přitom je, aby do roku 2027 šlo z financí Evropské unie 50 miliard eur, tedy bezmála jeden a čtvrt bilionu korun na pomoc Ukrajině. Teď cituji jeho slova: "Jsem připravený podpořit v následujících čtyřech letech navýšení našeho příspěvku do rozpočtu Evropské unie přibližně o 400 milionů eur navzdory tomu, že slovenské veřejné finance jsou devastované." Zároveň dodal, že nebude respektovat žádné škrty v unijních fondech určených na podporu zemědělství, ale ani v kohezních fondech. Zvýšený rozpočet EU by se podle něj měl použít na zvýšení konkurenceschopnosti Evropské unie a na boj proti nelegální migraci.

Setkali se v Bruselu premiéři Česka a Slovenska?

Ano, setkali. Premiér Petr Fiala to tweetnul na sociální síti X s tím, že se Slovenskem nás pojí nejen společná historie, ale i nadstandardně dobré vztahy a oba premiéři se shodli, že musí pracovat na tom, aby spolupráce obou zemí byla výborná i nadále.

Co se od dnešního zasedání očekávalo?

To, že státníci znovu odsoudí ruskou agresi vůči Ukrajině a vyjádří Kyjevu podporu na "tak dlouho, jak to bude potřeba". Snahou sedmadvacítky je uvolnit osmou tranši vojenské pomoci Ukrajině z Evropského mírového nástroje, kterou ale už od května blokuje Maďarsko a i staronový slovenský premiér Fico dal najevo, že je proti jakékoli vojenské pomoci Kyjevu.

Předseda Evropské rady Charles Michel ráno uvedl, že finanční pomoc Ukrajině má širokou podporu. Na dotaz novinářů k postoji Slovenska a Maďarska pak odpověděl, že funkcí summitů je "zajistit, aby spolu lídři jednotlivých zemí debatovali, argumentovali a nakonec našli jednotu." Bulharský premiér Nikolaj Denkov pak řekl, že Orbán ani Fico v principu ekonomickou pomoc neodmítají.

No a na postoje obou zmiňovaných státníků byla před dnešním jednáním dotazovaná i estonská premiérka Kaja Kallas. Podle ní tito lídři nenabídli odpověď na otázky o tom, jakou vidí alternativu k pomoci napadené zemi.

A ještě pojďme shrnout ten první den summitu - připomeňme, čím čtvrteční jednání dnes po půlnoci skončilo?

Prezidenti a premiéři sedmadvacítky se shodli na podpoře Izraele a vyzvali k vytvoření humanitárních koridorů a přestávek, aby mohla být doručena humanitární pomoc potřebným v Pásmu Gazy. Tou klíčovou otázkou prvního dne bylo dojednání jednotného postoje k zajišťování přísunu humanitární pomoci, kterou sedmadvacítka aktuálně posílá do Pásma Gazy. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen na nočním briefingu oznámila, že k Palestincům už dorazilo prvních 56 tun materiálu vyslaného po útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října. Další dva lety s pomocí do Egypta jsou podle ní plánované na dnešek a další mají přijít v následujících dnech.